Home » Byalaget » Internet

Internet

Nedanstående information kommer från en grupp som vill driva införandet av bättre Internetförbindelse i Västra Bodarna. Gruppens kontaktperson är Anders Johansson.
 
Läs mer på http://fiberivb.blogspot.se  och även  gruppen Västra Bodarna Byalag på www.facebook.com

20 september fick vi definitivt besked på att vi kommer att få fiber i Västra Bodarna!

Tidsplan och detaljplanering är inte klart än men Alingsås Energi kommer att informera respektive hushåll som har skickat in avtal närmare de kommande veckorna. Det här första skedet gäller alltså de hushållen som ingår i de områden som vi har valt att kalla B och D.

För er som inte redan har anmält er men som under sommaren kommit på att ni trots allt vill ha fiber så rekommenderar vi att ni kontaktar Alingsås Energi för att se om det fortfarande finns möjlighet att ansluta sig.

När projektet nu är spikat och klart vill vi i Fibergruppen tacka för oss då Alingsås Energi kommer att ta tag i all detaljplanering.

Fibergruppen har påbörjat arbetet!

 Under hösten 2012 är ett möte med Alingsås Energi inplanerat. I samband med det mötet och för övrig planering är det bra att du anmäler intresse för fiberanslutning till din fastighet i Västra Bodarne. Det är viktigt för gruppen att veta vilka som är intresserade av en fiberanslutning. Detta så att inte ditt område lämnas utan planering för fiberanslutning. Använd formuläret nedan för att anmäla ditt intresse. Anmälan är INTE BINDANDE. Har du frågor så maila dessa till fiber.vb@gmail.com.Formulär för intresseanmälan: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fromEmail=true&formkey=dENTZEJrWkIxeW5rVzU4Sk50b0EzaHc6MQ

Nuvarande situation

I Västra Bodarne finns för närvarande trådbunden Internetförbindelse i form av ADSL samt VDSL kopplat till en leverantör. Kullarna och dalarna i Västra Bodarne är visserligen pittoreska men ställer till en del problem för de trådlösa 3G och eventuell senare 4G förbindelserna.

I vår grannby Hemsjö har man arbetat med fiber sedan tidigare och har grävt kanalisation för fiber. Nu pågår arbetet med att få själva fiberförbindelsen.

Framtid

Det finns i dag tre accesspunkter för fiber i Västra Bodarne. Det skulle vara möjligt för oss att koppla in oss på detta nätverk genom Telia/Skanova. I samband med byggandet av lokalvägen lägger Alingsås Energi fiber från Alingsås till Hemsjö/Ingared. Denna ledning passerar därmed också Västra Bodarne, vilket skulle göra det möjligt för oss att koppla fiber den vägen. Därmed står två möjligheter att få fiber till vårt förfogande och det redan här och nu. Det är ju synd att se att det byggs nya hus och dessa tvingas till att koppla in en gammal telefonledning när fiber i praktiken ”finns runt husknuten”. Vad gäller befintliga hus är det helt klart möjligt att uppgradera förbindelsen. Problemet består inte i tekniken utan att det skall grävas kanalisation fram till huset samt att det behövs ett engagemang hos oss i byn.

En vision är att vi startar och driver en förening för att gräva egen kanalisation, dvs vi bygger ett eget nät. Detta nät skall passera både Alingsås Energis och Telias accesspunkter så att vi därmed själva kan välja och senare eventuellt byta leverantör. Förutom att ta steget till fiber skulle det vara ett stort steg från dagens uppbindning av ADSL/VDSL till en enda leverantör. Vi är redan nu tre personer som aktivt vill arbeta med det här för vår egen skull och byns utveckling. För att kunna genomföra detta fritidsprojekt måste vi vara flera. Eftersom fokus kommer att vara på att gräva så är det inte viktigt att behärska tekniken. Viljan att delta och till viss del genomföra projektet är viktigare. Det kommer säkert att bli lärorikt och inte minst roligt längs vägen. Ett kul sätt att lära känna grannarna helt enkelt. Genom stat, region och kommun finns också bidrag att söka för detta eftersom den här typen av förbindelse aktivt understöds. Så det gäller ju också att passa på medan pengarna är där! Intresserad? Skicka ett enkelt mail till and_joh99@hotmail.com.

 

Anders Johansson

 

 

 Läs mer, exempelvis här:

http://www.bredbandivarldsklass.se/

http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/nyheter/2011/Pages/nya-pengar-till-bredband-pa-landsbygden.aspx


Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *