Home » Om Västra Bodarna » A Stationsplanen

A Stationsplanen

Nya stationen
Nya stationen

Detta var i långa tider Västra Bodarnes samlingsplats. Här steg man av och på tåget och köpte biljetter. Här träffade man folk och utbytte information och senaste skvallret. Här låg Nygrens speceriaffär. Här hämtade man posten innan lantbrevbäringen började. Här köpte man sitt färska bröd i bageriet.

Står man med ryggen mot järnvägen ser man från vänster till höger 4 hus.

  1. Turiststugan som byggdes som serveringslokal. Mycket ungdomar samlades här på kvällarna för att fika eller kanske bara spela ett parti schack. Senare blev det affär i källaren och till sist ett bageri. Många kommer säkert än i dag ihåg bagare Bengt Jacobssons goda bakverk.
  2. Nygrens kiosk till höger om backen. Den var bara öppen på sommaren.
  3. Nygrens affär med lastbrygga. Här körde lastbilar intill för att lämna av tyngre varor. Affären var länge ortens största. Affären i Västra Bodarne var en filial till huvudaffären på Kungsgatan i Alingsås. Bengt Nygren körde själv ut varor i sin specialdesignade Duett. ”Nygrens kalaskaffe” stod det på sidorna. Affären gav också arbete till många cykelbud under åren.
  4. Posten låg i det grå huset med den centralt placerade stentrappan. Där inne fanns postboxar och de två systrarna Ahlberg som förestod det hela.

Mitt på stationsplanen ligger den numera nedlagda Pizzerian. Här huserade tidigare även Posten innan den slog igen 1990. På kartor från före 1855 (Järnvägsbygget) ser man att stationsområdet markerades som vattensjukt. Man kan nog kalla det mosse. För att stabilisera hela planen har massor av risknippen lagts ut som fylle. När tunga godståg dundrar förbi kan man ännu i dag känna vibrationer i marken.

Läs mer »