Home » Om Västra Bodarna » B Sommarro/Mossberg

B Sommarro/Mossberg

Apotekare Mossbergs Sommarro
Apotekare Mossbergs Sommarro

Det finns många personer att tacka för att Västra Bodarne är vad det är idag, men en sticker ut extra mycket.

Apotekare Fredrik Mossberg har gjort mycket. Utom honom och järnvägen hade det mesta varit annorlunda.

Mossberg var nog lite egensinnig, och gjorde precis som han ville. Han köpte upp mycket mark och byggde många hus. Det största är SOMMARRO. Byggt 1901 i Jugend stil.

Marken hette tidigare Svingelskärr.

Mossberg ogillade barn! När han kom gående fick kvinnorna fösa dom runt husen för att de inte skulle vara synliga för honom.

Mossberg drev apoteket Kronan, intill Kopparmärra i Göteborg, och hade Sommarro som tillflyktsort över helger och hela sommaren. Där fanns ca 10 anställda på heltid för att allt skulle vara klart när och om han kom dit. I Göteborg bodde han på Kungsportsavenyn 1. Första huset efter John Eriksson-statyn.

Det var även Mossberg som lät anlägga strandpromenaden för att folk lättare skulle kunna promenera och njuta av den fina utsikten över Mjörn.

Vid sin död 1916 testamenterade han egendomen till Göteborg stad. Se vidare punkt C FRILUFTSSKOLAN. Tomter uppläts till sommarstugor, så i dag finns det ca 50 st arrendatorer i Mossberska stiftelsen.

Därefter drevs pensionat av flera olika personer i huset. Sista värdshusvärdarna var familjen Johansson som inledningsvis också hade boende gäster med helpension, för att på senare år övergå till fester och söndagsmiddagar. Många som läser detta har kanske själva ätit julbord på Sommarro eller kanske rent ut av haft sin bröllopsmiddag där. Numera är Sommarro privatbostad.

Innan man kommer fram till Sommarro passerar man Grantorp som från början ägdes av fröknarna Rosenlöf. Denna tomt tillhör inte Mossbergska stiftelsen eftersom den var friköpt redan före Mossbergs tid.

Läs mer »